2 Aralık 2013 Pazartesi

icsiz kayseri mantisi

Selamün aleyküm arkadaslar.
Meshuuuuuuuuur   Kayseri mantisinin  resimleri ne zamandir elimde bekliyordu,yayinlamak bu güne kismetmis.
O televizyonlardaki makarna gibi kocaman seyleri biz Kayseri mantisi olarak Kabul etmiyoruz malesef.
Manti dedigin findik findik olacak mini mini.
Yogurdu biraz ayranli olacak ki tabagin dibindeki kalan ayranini tabaktan icebilesin :)
Bir kayserili olarak pek profesyönel oldugum söylemez ama az bucuk baskasina muhtac olmayacak kadar yapmaya calisiyorum.
Manti yaparken öncelikle bizim icin en önemli olan hamurudur.
haslarken suda hemen erimeyecek acarken fazla unlanmayacakki
suyu  soylu olmasin der hep kayinvalidem :)
Bundan 7 yil öncesine Kadar kayinvalidemlerle beraber yasarken
Ramazan ayindan önce hararetli bir calisma dönemine girerdik kilolarca mantilar,icli köfteler,kesme makarnalar ve daha neler neler.
Sabah namazindan sonra eltim ve ben manti hamurlarini yogurmaya baslardik.

Artik saatlerce kollarimiz ayaklarimiz agirirdi, o hamuru kivama getirene Kadar.
Hamurlarimizi hazirladiktan sonra bir kac arkadas toplanir bir yandan sohbet muhabbet bir yandan bütün gün o mantilari SIKARDIK.
Kalabalik aile olmanin hem zor ama Hemde güzel yanlariydi bunlar.
Simdilerde yapmaz olduk bunlari.Artik aklima düstügü Zaman yada bir misafirim gelecegi Zaman hemen bir paket unla hamur yogurup yiyecegimiz Kadar yapiyorum.Aslinda biraz Zaman bulunca bolca yapip atmak lazim buzluklara.E tabi yardima gelecek dostlar olursa :)
 
inceligini ve büyüklügünü anlatabilmek icin paralarla örnekledim ;)
her biri findik tanesi Kadar  benimkiler anca bukadar oluyor
Bir kasiga 40 tane sigdiracak Kadar iddali degilim ama  36 tane oldu cok sükür :)
 
 
Neyse gelelim artik su icsiz mantimiza.
Hamurumuz icin malzemelerimiz
Bu ölcüden tam 4 beze manti cikiyor
kisi sayisini tam veremicem mantinin sevenine bagli bazen bir kisi iki Tabak yiyebiliyor :)
 
1 Kilo un
1 Tatli kasigi tuz
2 yumurta
su
 
Yogurdu icin
Bir kase yogurt
tuz,
4 dis sarimsak
 
Sosu icin
 
250 gr kiyma
4 adet sogan
2 yemek kasigi tereyagi
yarim cay bardagi sivi yag
1 yemek kasigi domates salcasi
1 yemek kasigi biber salcasi
tuz,pulbiber
yarim cay bardagindan biraz fazla su
 
 
Un,tuz ve yumurtayi yogurma kabimiza aliyor suyu yavas yavas ilave ederek yogurun.
(hamurunuz nekadar sert ve cok yogurulmus olursa mantiniz okadar güzel olur.)
Güzel olurdan kasit haslarken suyu duru olur ve hemen erimez.Biz sert yaptigimiz icin hamuru Temiz bezlere sarip ayaklarimizla ezerek kivama getiriyoruz siz düsünün artik sertligini :)
 
Yogurdugumuz hamuru 4 e bölüp bezeler olusturuyoruz.
 
bir 10 dakika beze halinde dinlendirin hamurlarinizi yoksa acmasi zor oluyor.Hamurunuzu cok kalin acmayin yoksa suda siser siz nekadar Kücük kessenizde kocaman kocaman mantilariniz olur :)
Actigimiz yufkayi varsa resimde olan manti bicagiyla yoksada normal bir bicakla kesebilirsiniz.
Bu mantimizda icine kiyma koymuyoruz ama üzerine kiymali bir sos hayirliyoruz.
Kestigimiz mantilarimizi dört ucunu bir araya ketirerek mini bohcalar halinda SIKIYORUZ.
Mantilarimizi hazirladiktan sonra.
Gelelim sosumuza.
 
Öncelikle kiymamizi kani cikana Kadar kavuruyoruz.Daha sonra tereyagi ve sivi yagini ekleyip soganlari Kücük Kücük dogruyoruz.Soganlar pembelesene Kadar kiymamizla birlikte karistirarak kavurmaya devam ediyoruz arkasindan salcalarimizi tuzunu ve pul biberini ekleyip altini kisin kisik ateste bir 15 dakika salca kizarsin. 15 dakika sonra suyunu ilave Edip orta ateste bir yarim Saat pisirin.Sosumuz Hazir. yogurt malzemelerimizle de bir sarimsakli yogurt hayzirliyoruz.
 
Sosumuz ve yogurdumuz Hazir olduguna göre.Ayni makarna haslar gibi bir kaynar su hazirliyoruz icersine bir Tatli kasigi tuz atip mantilarimizi döküp hasliyoruz.Haslanan mantilarimizin üzerinden suyunun birazini dökün ve  üzerine bir cay bardagi soguk su ekleyip karistirin.Hazirladigimiz yogurduda karistirarak mantimiza döküp.Üzerinede bolca kiymali sosumuz ve sumakla servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN
SEVGILER:

7 yorum:

  1. Açıkcası o kadar küçük mantı yapamam, büyük olarak da yeterince yapamıyorum zaten :( çocuklarım isyanda..
    Böyle mincik yapmak sabır gerektiren bir iş, tebrikler :) Ellerine sağlık...
    Neden içsiz?..sonuçta kıyma katılıyor..?
    Bizim çocuklar içsiz yaparsam kabul etmezler de;) o sebepten sordum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etlisiyle ugrasmak daha cok sabir istiyor iste :)
      kes ,etle,kapat birazda kolayima geliyor acikcasi böylesi ;)
      etlisine nazaran daha kisa sürede oluyor bu.
      iclisinide paylasacagim ilerleyen günlerde insallah.

      Sil
  2. Benim en sevdiğim mantıdır bu. Görünce nasılda canım çekti. En kısa zamanda yapıcam biz buna bayram mantısı deriz. Bayram yemeğinde mutlaka sofrada olur. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler adasim hosgeldin :)
      Valla biz bayrami seyrani dinlemiyoruz aklimiza estikce hele birde yemege misafir geliyorsa baslangic muhakkak mantidir :)

      Sil
  3. Şekerim ben yakın olaydık gelirdim sana yardıma ahh ben mantı bir çiğ börek dediler mi hiç dayanamam çok çok severim bu ikisini Bak şimdi nasıl da canım çekti oyyy gidim hemen, canımm ellerine sağlık sizin mantılar gerçekten bayağı zahmetli ve de çok güzel oluyorlar,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık.Ben de geçtiğimiz hafta arkadaşımla aynı böyle yaptım ama biraz farklı kapattık biz.Çok lezzetli oluyor.Ellerine sağlık.Ayrıca tek başına yaptığın için maşallah.GERÇEKTEN SABIR GEREKTİRİYOR.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık mantılarda harika görünüyor.

    YanıtlaSil

Kiymetli vaktini ayirip yoruma deger buldugunuz icin tesekkür ederim
Allah c.c. razi olsun
sevgili ziyaretcim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...